Waardering, erkenning, bevestiging.

De behoefte aan waardering is een zeer sterke drijfveer bij mensen. De onvervulde behoefte is soms nog sterker en kan ervoor zorgen dat mensen een sterke bewijsdrang ontwikkelen of de lat veel te hoog leggen voor zichzelf. Bij gebrek aan waardering ontstaan er negatieve gevoelens.

Gewaardeerd worden is respect krijgen, sympathie en erkenning. Iemand laat merken hoe belangrijk je bent of hoe belangrijk de dingen zijn die jij doet. Zonder waardering zul je niet optimaal kunnen opbloeien. Waardering zorgt ervoor dat je nog meer energie krijgt in de dingen waarmee je bezig bent.

Waarom heb je erkenning nodig?

Erkenning werkt stimulerend en verzoenend. Erkenning kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het stimuleert ons om ons best te doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan: na een compliment van je ouders of je baas heb je meteen meer zin in waar je mee bezig bent. Het werkt bovendien verzoenend en laat ons meer oog hebben voor een ander.

Het belang van waardering en erkenning.

Wat je aandacht geeft, groeit. Waardering en erkenning behoren tot de primaire levensbehoeften van de mens. Als je het gevoel hebt dat je gewaardeerd wordt, draagt dat bij aan je dagelijks geluk. Je gaat met meer plezier naar je werk/ school en je presteert ook beter.

Waarom is waardering nog meer zo belangrijk?

Waardering is een basisbehoefte die elk van ons nodig heeft om zich goed te voelen. Het geeft ons energie en informatie over hoe we ons (school)werk doen. Het laat ons weten of we goed bezig zijn als mens (en als professional) en of we bepaalde verwachtingen inlossen. Het draagt bij aan de zingeving van werk. Door iemand een compliment te geven maak je duidelijk dat je die persoon waardeert. Daardoor voelt iemand zich gezien. Dat vergroot weer iemand zijn gevoel van eigenwaarde. Door iemand een compliment te geven laat je merken dat je zijn kwaliteiten en eigenheid opmerkt.

Waarom heb ik altijd bevestiging, erkenning, aandacht en waardering nodig?

De reden dat we vaak aandacht en bevestiging nodig hebben van andere mensen, is dat we (veel) angst ervaren. Het betekend meestal dat je niet zoveel zelfvertrouwen hebt. (over zelfvertrouwen lees je in mijn volgende blog). De aandacht en bevestiging geeft je dan het vertrouwen dat alles goed is/komt. Het nadeel hiervan is dat de ander dit moet blijven doen, om ervoor te zorgen dat je dit vertrouwen behoudt.

Zoek je vaak bevestiging van anderen?

Wanneer je een drang voelt naar waardering, aandacht en bevestiging, voel je een tekort in een van deze dingen. Het kan dus zo zijn dat je veel aandacht krijgt, maar niet de bevestiging die je nodig hebt, of dat je wel de bevestiging krijgt die je nodig hebt, maar de persoon dit niet laat zien in zijn of haar aandacht voor jou.

Ervaar jij, veel, last van een sterke drang naar aandacht en bevestiging? Wil je graag dat mensen je voortdurend complimentjes geven over je uiterlijk? Merk je dat je dit niet krijgt en hierdoor stress ervaart? Dan helpt het om bij jezelf waar te nemen wat nu precies bij jou plaatsvindt. Het is namelijk goed mogelijk dat je onbewust zo sterk met de verleiding naar aandacht en bevestiging meegaat. Het is goed mogelijk dat je niet van jezelf doorhebt hoe sterk dit bij jou plaatsvindt en in hoeverre je afhankelijk bent geworden van de aandacht en bevestiging van andere mensen, terwijl dit misschien helemaal niet is wat jij nodig hebt om je echt goed te voelen op de langere termijn.

Dit kan je bijvoorbeeld doen, door voor je jezelf een duidelijke zin te bedenken die je meerdere keren per dag herhaalt op het moment dat je je onzeker voelt. Een aantal voorbeelden van zo’n zin zijn:

“ik ben goed zoals ik ben, of: Ik ben genoeg, of: ik laat mijn beperkende overtuigingen los en kies ervoor om op mezelf te vertrouwen, of: ik heb het vertrouwen dat het tussen ons goed zit, of: Ik weet dat dit goed gaat komen, of: Wat ik nu doe is goed genoeg, of: ik heb vertrouwen in mijn capaciteiten. Ik ben krachtig”. Je zal merken dat wanneer je deze zin vaak herhaalt, je er ook echt in gaat geloven. Aan het begin is dit moeilijk, maar wanneer dit lukt, zal je merken dat je veel minder aandacht en bevestiging nodig hebt van andere mensen. Je geeft deze aandacht en bevestiging dan aan jezelf, waardoor je deze drang veel minder sterk zal ervaren. Tijd om daaraan te werken!

De enige manier om je zelfvertrouwen te verbeteren is door je leven op een manier te leven die jou trots maakt. Doe dus dingen die jou een goed gevoel geven en stop met jezelf te vergelijken met anderen.

Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken of heb je nog vragen? Je kunt altijd contact met mij opnemen en/of een geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek plannen.

Volgende week meer over zelfvertrouwen.