Zelfvertrouwen of het gebrek aan zelfvertrouwen.

Over een maand word ik vijftig en heb ik al wat jaren om terug te blikken (een halve eeuw, wauw!). Met twee dochters, veertien en een half en zeventien en een half (ja dat moet erbij want dat brengt hun weer een stap dichter bij hun volgende verjaardag en nog veel meer gedachtes die zij hebben over het belang van het benoemen van dat half jaar 😊) kijk ik met grote regelmaat terug naar hoe ik me gedroeg op hun leeftijd en hoe ik mij toen voelde.

Dit, en andere dingen natuurlijk, wordt bij ons veelal aan de eetkamertafel of vergelijkbare settingen besproken. Zo’n gesprek ontstaat meestal naar aanleiding van een, door de meiden, aangedragen onderwerp over iets wat zij of een van hun vrienden hebben meegemaakt of uitspraken die zij doen. Ik houd toch zo van deze gesprekken (en van de meiden natuurlijk). Ze zijn echt zo waardevol voor hun maar ook voor mij. Zo ontstond ook het onderwerp voor deze blog over zelfvertrouwen. Terugkijkend was mijn zelfvertrouwen in die tijd niet super. Ik twijfelde veel aan mijn eigen kunnen en mat/ vergeleek mijzelf met anderen en hun prestaties. Dit doen we natuurlijk allemaal.

Jezelf vergelijken met anderen.

Ook daar leren we van want het vergelijken zorgt ervoor dat we ons beseffen waar we in het leven staan en waar we graag naar toe willen werken in de toekomst. Het kan ook als hulpmiddel dienen om onze vooruitgang te meten en geeft dan motivatie om onszelf te verbeteren. Vaak, wanneer we onszelf vergelijken met anderen, vinden we dat anderen mooier, slimmer, beter, volwassener zijn dan onszelf. Dit zegt natuurlijk veel meer over jezelf dan over de ander. Jij bent degene die vindt dat je zelf minder mooi, minder slim of wat dan ook bent. Het is, voor je zelfvertrouwen, belangrijk dat je ervoor zorgt dat je gelooft en kunt vertrouwen in je eigen kunnen, in je eigen eerlijkheid en echtheid. Dit gaat bij de een op een natuurlijkere manier dan bij de ander.

Waar komt een gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?

In de kinderjaren ontwikkelt het zelfvertrouwen zich. Naast je persoonlijkheid is je sociale omgeving erg belangrijk bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Als je bijvoorbeeld erg beschermd bent opgevoed, kan het zijn dat het zelfvertrouwen zich niet genoeg ontwikkelt. Ook als je veel kritiek gekregen hebt op je gedrag of prestaties, gepest bent, of als je te weinig bevestiging hebt gekregen kan je zelfvertrouwen afnemen of zich niet genoeg ontwikkelen.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Als je zelfvertrouwen wel een opkikker kan gebruiken is het raadzaam om te beginnen met positieve affirmaties. Positieve affirmaties zijn teksten die je overtuigingen sterker maken. Het zijn als het ware complimenten aan jezelf. Ze geven je energie en gaan ervoor zorgen dat je automatisch op een positievere manier gaat denken. Je gaat meer geloven in jezelf, het goede en in mogelijkheden. Positieve affirmaties zijn bouwstenen voor een steviger vertrouwen in jezelf. Begin je dag bijvoorbeeld met de volgende affirmaties:

~ Ik accepteer mezelf zoals ik ben.

~ Ik ben goed zoals ik ben, uniek en bijzonder.

~ Ik waardeer mezelf.

~ Ik sta in mijn kracht.

~ Ik geef het beste van mezelf.

~ Ik ben trots op wie ik ben.

~ Ik ben moedig en ga vol voor wat ik wil.

~ Ik ben blij met mezelf. Ik ben een tevreden mens.

~ Ik ga vooruit. Ik ben sterker dan mensen denken.

Om het persoonlijker te maken kun je zelf ook eens affirmaties bedenken:

Ik + werkwoord + nu + iets positiefs waar je blij van wordt of een positieve eigenschap.

Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken of heb je nog vragen? Je kunt altijd contact met mij opnemen en/of een geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek plannen.