Faalangst.

Onlangs heb ik op mijn social media kanalen gevraag naar suggesties voor mijn toekomstige Blog(s). Op verzoek gaat mijn Blog vandaag over faalangst.

Nu zal je je misschien afvragen wat faalangst met leefstijlcoaching te maken heeft.

(Wat is faalangst? Faalangst is de angst om te falen, tekort schieten, of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen, angst voor het niet goed presteren in situaties waar prestatie verwacht wordt. In het onderwijs kan dit leiden tot problemen bij het leren, toetsen en examens. Het is een veel voorkomende vorm van angst en kan zich in het dagelijks leven op verschillende manieren manifesteren zoals nervositeit, zweten, beven, hoofdpijn, buikpijn, slecht slapen en moeite met spreken. Bron: Wikipedia)

De gevolgen van faalangst kunnen dus aanzienlijk zijn en hebben wel degelijk invloed op je dagelijks leven. Daar komt dus leefstijlcoaching om de hoek.

Net als zo velen heb ik ook faalangst gehad (inclusief zweet oksels, beven, slapeloosheid, hartkloppingen en black-outs) en heb ik nog steeds wel eens de angst om te falen 😉. Zoals tijdens het schrijven van dit Blog. Ik wil graag het juiste schrijven, de juiste dingen benoemen zodat, op z’n minst, degene die het verzoek had om een blog over faalangst te schrijven zich op weg geholpen voelt. En liefst dat er nog meer mensen er iets mee kunnen.

Faalangst kan soms ook voor positieve spanning zorgen. Dit is meestal bij mij het geval. De spanningstoestand helpt mij juist om beter te functioneren, of om me beter te concentreren dan onder normale omstandigheden het geval is. De stress of nervositeit vormt dan als het ware een extra prikkel, en werkt daarom dus positief. Ook zorgt positieve faalangst voor mij tot het extra goed voorbereiden op een moeilijke taak of situatie waar ik tegenop zie. Op de voorbereiding heb ik immers invloed.

Beantwoord de volgende vragen eens voor jezelf.

Zorgt de faalangst voor negatieve spanning? Heb je jezelf al eens de vraag gesteld waar komt die faalangst vandaan? Komt het door negatieve ervaringen of mislukkingen? Of ben je gewoon té bang en voel je een angst die niet in verhouding staat tot de werkelijke kans op falen? Dit kan het gevolg zijn van een te hoog streefniveau, te strenge eisen die je aan jezelf stelt, te hooggespannen verwachtingen, of overschatting van de negatieve gevolgen van een eventueel falen. Stel je faalt, wat gebeurt er dan? En in het ergste geval? Is de schade onherstelbaar? Is er geen nieuwe kans?

Ik ga nog een stap verder.

Hoe weet je van te voren al dat je zult falen als je het nog niet gedaan hebt? Ligt het aan de voorbereiding of ligt het aan de omstandigheden? Heb jij er invloed op?  Wie zou je zijn zonder die, belemmerende, gedachte en hoe zou jij je voelen zonder die, belemmerende, gedachte?

Een oefening die je kunt doen:

Beschrijf voor jezelf de situatie (ik ben bang dat …)

Beschrijf hoe je je voelt over die situatie en hoe je je gedraagt (als…  dan gebeurt… en voel ik me….)

Beschrijf nu hoe je daarover (hetgeen eerder door jou benoemd) denkt (ik vind dit….)

Beschrijf hoe je er liever over zou willen denken en voelen. (bijvoorbeeld: ik hoef mij er niet druk om te maken want…. En dat zou ik …. vinden en zou ik …… voelen)

Stel jezelf de vraag/ vragen: Hoe weet je dat het zo zal zijn? Waar is het bewijs? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Waar ben je bang voor?

Maak nieuwe, positieve, gedachten en vervang je oude gedachten d.m.v. jezelf de vraag te stellen: welke gedachte zou mij kunnen helpen om mij meer vertrouwen te geven/ tot mijn gewenste gedrag te komen? Wees lief voor jezelf en vervang moeten door willen.

Doe je ogen dicht en stel je de nieuwe gedachten en de nieuwe situatie voor. Werkt dit nog niet helemaal. Begin dan opnieuw met de oefening.

Je kunt het!

Kun je wat hulp gebruiken bij je faalangst neem dan contact op of maak, geheel vrijblijvend, een afspraak voor een kennismakingsgesprek.