De afgelopen week was het thema binnen het gezin én in mijn werk: GRENZEN aangeven, GRENZEN bewaken, GRENZEN opzoeken en GRENZEN verleggen.

Op de fotocollage zie je een trap die ik tijdens mijn wandeling regelmatig tegen kom maar ook graag mijd. Deze keer besloot ik om mijn grenzen op te zoeken door het beklimmen van de trap. De trap vraagt van mij om mijn grenzen op te zoeken. Ik heb een keuze: tot hier en niet verder want het is niet bevorderlijk. Of ik kies om ze te verleggen/ oprekken want in de stretch zone is het gebied waar je experimenteert, je grenzen en mogelijkheden verkent. Het is belangrijk dat je jezelf uitdaagt met iets op onbekend terrein, nieuwe ontdekkingen doet (over jezelf), nieuwe dingen leert en groeit als persoon door nieuwsgierig te zijn.

In een aantal coachgesprekken die ik de afgelopen week voerde ging het ook over GRENZEN maar dan over GRENZEN aangeven naar werkgevers, partners en leerlingen.

Wat is het belang van jouw GRENZEN aangeven?

Als je je persoonlijke GRENZEN niet goed aangeeft, kun je al snel overweldigd of overbelast raken. Het is belangrijk om je eigen GRENZEN te kennen en deze duidelijk te communiceren met anderen. Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om je eigen GRENZEN te stellen:

  1. Voorkomt burn-out: Door je persoonlijke grenzen aan te geven, voorkom je dat je te veel hooi op je vork neemt. Dit kan leiden tot een burn-out, waarbij je lichaam en geest uitgeput raken.
  2. Vergroot zelfrespect: Het stellen van grenzen is een teken van zelfrespect. Het laat anderen zien dat je jezelf serieus neemt en dat je niet bereid bent om je eigen welzijn op te offeren om anderen gelukkig te maken.
  3. Vermindert stress: Het kennen van je eigen grenzen kan stress verminderen. Wanneer je te veel taken of verantwoordelijkheden op je neemt, kan dit overweldigend zijn en leiden tot angst en stress.
  4. Verbeterde relaties: Door je eigen grenzen te stellen, kun je relaties verbeteren. Wanneer je duidelijk communiceert wat je wel en niet comfortabel vindt, weten anderen waar ze aan toe zijn en kunnen ze je beter ondersteunen.

In het kort: Het stellen van persoonlijke grenzen is een belangrijk onderdeel van zelfzorg en bevordert je welzijn. Het helpt stress te verminderen, je relaties te verbeteren en je zelfrespect te vergroten. Door je eigen grenzen te kennen en te communiceren, kun je een gebalanceerd leven leiden en je gezondheid behouden.

Hoe zit het met jouw grenzen aangeven, oprekken, verleggen?